lauantai 28. helmikuuta 2015

Oikeesti sairas -kampanja - Really being sick -campaign

Tällä kertaa käsittelen henkilökohtaista aihetta, josta en ole paljon julkisesti huudellut. Kirjoittamaan tästä minut haastoi Outi, joka on vielä paljon pahemmassa jamassa asian kanssa, kuin mitä itse tällä hetkellä olen. Olemme molemmat nimittäin sairastuneet huonon sisäilman ja homeen takia. Minulla altistus kesti vuosia, ja vaikka oireilin jokseenkin alusta alkaen tietyssä ympäristössä, yritin vain sinnitellä eteenpäin oireiden kanssa. Vaivojen moninaisuus oli niin salakavalaa, että vasta vuosi sitten tajusin, että kaikki se tolkuton väsymys, ajatuksen jähmeys, ärtyneisyys, paska olo ja jatkuvat nivelsäryt johtuivat homealtistuksesta. Olin pitkään kiinnittänyt huomiota vain ulospäin havaittaviin oireisiin, kuten kipeiden silmieni punoitukseen ja yskimiseen. Ne olivat kuitenkin vain pieni osa kokonaisvaltaista huonoa olotilaa. Radikaalin ratkaisuni takia koin suuren elämänmuutoksen viime kesän lopussa, ja minulla oli mahdollisuus parannella itseäni puhtaassa ilmassa. Kolmessa kuukaudessa elimistöni oli puhdistunut niin hyvin, ettei oireita enää ollut, jaksoin taas raataa kuin pieni eläin ja iloita pienistäkin asioista. Palasin myöhemmin syksyllä opiskelemaan - ja samalla ojasta allikkoon, sillä niin opinahjoni, kuin opiskelijakämppäni ovat sisäilmaltaan niin huonoja, että voin entistä huonommin. Pakko on kuitenkin sinnitellä vielä jonkin aikaa, ja yrittää taas paikata tilannetta kesän mittaan.

Varmasti useimmat meistä samassa tilanteessa olevat joutuvat kohtaamaan asian vähättelyä ja luulosairaaksi leimaamista. Se on todella ikävää, koska taatusti kaikki meistä vaihtaisivat tämän sairauden terveeseen ja riskittömämpään elämään ihan milloin tahansa. Ymmärtääkseni joudumme myös elämään sairautemme kanssa lopun elämämme tavalla tai toisella, sillä tämä ei ole flunssan lailla ohimenevää, vaikka oireet välillä helpottaisivatkin. Ja jos tilanne menee niin pahaksi kuin esimerkiksi Outilla, valtaa oireilu kaikki elämän osa-alueet, eikä pelkästään jotain tiettyä tilaa.

Asiallisen tiedon levittämiseksi ja tiedostamisen parantamisen takia on meneillään "Oikeesti sairas" -kampanja 1.3.-31.5.2015, johon voi tutustua tarkemmin Terve sisäilma -sivustoilla. Tämän asian kanssa kamppailevat tarvitsevat paitsi vertaistukea, myös terveiden ihmisten hyväksyntää.


https://sites.google.com/site/tervesisailma/news

                   This time my subject is very personal, I haven't talk about it much in public. Outi challenged me to write about this, she is in much deeper in this shit than I am right now. We are both developing this sickness caused by poor indoor air quality and mold. I was exposed for years, and even if I had symptoms almost immediately  in certain environment, I just tried to struggle with them and go on. Diversity of symptoms was so insidious that I realized only one year ago that all that overwhelming tiredness, inertia of my brains, irritability, feeling like shit and arthralgia was caused because of mold exposing. For a long time I took attention only those symptoms I could notice from outside, as redness of my sore eyes and bad cough. Those were only a small part of this bad feeling that was holistic. I made a radical decision and made a huge life change last summer . That gave me a chance to heal myself in fresh air. After three months my body was so clarified that I didn't have any symptoms anymore and I had strength to work as an ant again and I could enjoy little things of life. I went back to study later in last autumn - and I went from bad to worse, because both the university and my student-house have so poor indoor air quality that  my condition was even worse than before. I still need to hang on little longer, and try to fix everything during the summer. 

I'm pretty sure most of us are forced to face case-deprecation  and labeled as hypochondriac. That is really sad, because we all would change this sickness for health and more risk-free life anytime, I'm sure of that. If I've understood it right, we need to handle this situation the rest of our lives, this is not going away as flu does, even if you can get rid of the symptoms by time to time. And if your situation is as bad as Outi's, those symptoms are going to overtake every part of your life, and not just specific area.

For spreading factual knowledge there is a "Really being sick" -campaign going on 1.3.-31.5.2015. If you are interested in this, you can read more from Terve sisäilma pages (Healthy indoor air). People struggling with this thing need not just support from other sick persons but acceptance from healthy people. 
8 kommenttia:

 1. Onpa hyvä aihe, mutta järkyttävää lukea kuinka moni altistuu. Olen itse töissä paikassa jossa tehtiin sisäilmatutkimukset puolitoista vuotta sitten kun niin moni oireili ja jotkut siirrettiin toiseen työpisteeseen. Silloin todettiin että muovimaton liima aiheuttaa oireita.
  Nuoruudesta taas muistan koukukaverin joka sairastui astmaan ja hänellä oli useita keuhkokuumeita saman vuoden aikana. Heidän kodissa oli hometta ja hän kärsii vieläkin tästä asiasta. Hän myös kertoo oireilevansa hyvin herkästi jos sisäilmassa on pienimpiäkin ongelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotenkin tuntuu, että kun ongelma on saanut vuosikymmeniä muhia ja levittää lonkeroitaan niin laajalti, niin yritetään vaikenemalla ja vähättelemällä saada ihmiset "unohtamaan" koko juttu. Itseä vain ihmetyttää, että miten ihmeessä saamme lähivuosikymmeninä pidettyä julkiset kulut, terveyskulut ym. kurissa ja pidettyä ihmiset työkykyisinä, jos jo elämän ensimmäiset 15 vuotta pitää viettää vähemmän terveilmaisessa ympäristössä? Mie vaan kysyn...
   Mutta en halua silti itsekään tätä kautta vatvoa asiaa jatkuvasti, seuraan mieluummin esim. Outin blogia, joka on kokonaan keskittynyt tähän aiheeseen. Yritän täällä pysytellä enemmän niissä iloa ja helpotusta tuovissa jutuissa. Tällä kertaa poikkesin haastettuna aiheesta, hyvän asian puolesta.

   Poista
 2. Minullakin on tullut vastaan valitettavan useita ihmisiä, jotka ovat altistuneet todella pahoin :/ Usein mennyt tosiaan jopa koko työura sen mukana, kun ei ole voinut jatkaa enää samoissa tiloissa/työpaikalla. Hurjalta tuntuu moinen :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se hurjaa, ja tosi kurjaa - mutta tietysti ihmistä voi kohdata moni muukin sairaus tai onnettomuus, joka panee elämän päälaelleen. Harva muista sairauksista vain vaikuttaa niin kokonaisvaltaisesti koko elämään, esim. Outi on tällä hetkellä lähes kokonaan eristettynä kotiinsa puoleksi vuodeksi.

   Poista
 3. Hyvä teksti! Vaikka itse sairaus on kaikkee muutakun hyvä. Kiitos osallistumisesta! <3 Ja kesää ja voimautumista odotellessa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sitä samaa sinullekin! Toissapäivänä pääsin sentään tällä erää ympärivuorokautisesta altistuksesta eroon, nyt saan olla vähintään 2/3 vrk:sta puhtaassa ilmassa ja voin olla ulkonakin paljon enemmän. Heti tuntuu huomattavasti paremmalta. Toivottavasti siulle on karanteenista oikeasti jotain hyötyäkin, tuon viimeisimmän tekstisi mukaan ei oikein hyvältä kuulostanut. Yritetään kuitenkin ammentaa energiaa vihdoinkin palanneesta auringosta!:)

   Poista
 4. Mä kommentoin tähän jo aiemmin, mutta jostain syystä ei tallentunut. Mutta siis joo on karanteenista hyötyä, täytyy enskerralla kirjoittaa ne positiiviset jutut :) Oisko sulla hei mitään ideaa miten voisi tehdä hajusteetonta saippuaa mahdollisimman vähistä aineista? Kun en oo oikein löytänyt suihkugeeliä, mikä ois tarpeeksi hajusteeton tai sisällöltään hyvä. Ja ihanaa, et tuntuu jo susta paremmalta! Jee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annis valitteli juuri samaa, ilmeisesti palvelimessa on taas jotain häikkää. En tiedä, osaanko itse tehdä pulmalle mitään.
   Kiva kuulla, että pakkoeristys kuitenkin toimii.
   Itse tehdyn saippuan voi aina tehdä helposti hajusteettomana, mutta lipeä käryää aina aika tavalla saippuaa tehdessä, joten en ehkä sinuna juuri nyt tekisi sitä kotona. Ja jos tekee saippuaa kylmämenetelmällä (mistä kannattaa aloittaa, jos ei ole ennen tehnyt), niin saippuan pitäisi antaa kypsyä kuukauden ennen käyttöä. Mie olen menossa pääsiäisenä käymään kotona, voin yrittää katsoa, olisiko miun varastoissa mitään täysin hajusteetonta. Käytän yleensä eteerisiä öljyjä, jotka haihtuvat saippuasta aika nopeasti. Jos löydän jonkun sopivan palan, voin lähettää siulle kokeiltavaksi. Itse en käytä enää edes käsien pesuun mitään teollisia pesuaineita(edes hajustamattomia) ja eron huomaa selvästi -keho voi paljon paremmin. Mutta laittaisitko vaikka miulle sähköposti, niin mie katson, löytyykö miulta mitään sopivaa? Eli naturellisigne@gmail.com

   Poista