maanantai 26. elokuuta 2013

Kuivatuskokeiluja...ja vähän muuta

Aikani asiaa harkittuani päädyin hankkimaan pienen OHB Nordican hyötykasvikuivurin. Se on pieni ja heppoinen, eikä oikein vastaa tarpeitani, mutta halusin kuitenkin kokeilla sitä.

Ajattelin kokeilla, onnistuisinko tekemään itse kuivattuja juureslastuja, joita voisi sitten pitkän työpäivän lomassa napostella.

Mökin pihamaalla puuhastellessani huomasin etenkin runkoruusun notkuvan marjoista, joten heti piti tietysti googlettaa, voisiko niitä marjoja kuivattaa. Viisaampien mukaan ainakin voi, joten kunhan marjat vähän vielä kypsyvät, niin niiden kuivatusta pitää kyllä yrittää. Jos se onnistuu, niin saisin talteen mojovan annoksen luontaista C-vitamiinia.

Näin jossain lehdessä Saimi Hoyerin keittiössä ihania isoja purkkeja täynnä kuivatettuja tatteja, joten niitä haluan myös ehdottomasti kokeilla - kunhan vain löydän niitä tatteja ensin  jostakin. Kanttarellitkin ovat päätyneet tuoreeltaan lautaselle, joten niitäkään en ole voinut (vielä) kuivatella.

Toinen asia, josta haluan kirjoittaa, on ensimmäiset kokeiluni hankkimastani kuukupista. Vähän etukäteen jännitin sen käyttöä, mutta aivan turhaan. Kupin toimivuutta on nyt testattu niin lenkillä, sieniretkellä kuin girya-treeneissäkin, ja hyvä se on. Vielä en päässyt kokeilemaan ratsastusta (ratsu reippaani kärsii polttiaisten tuhoista) enkä uimista kupin kanssa. Mutta homma ei siis ole ollenkaan niin sottaista, kuin etukäteen ajattelin, etenkään kotioloissa, kun on juokseva vesi ja käsisuihku käytettävissä. Ohivuotoja ei ainakaan vielä ole tullut, niin kuin tamponeja käytettäessä, eikä näin ollen tarvita pikkuhousunsuojia lisävarmistuksena. Elämää helpottaa myös kummasti se, että kupille riittää 2-3 tyhjennystä&huuhtelua vuorokaudessa, ja se, että sen voi asentaa jo valmiiksi sinä päivänä, kun kuukautisten luulee alkavan. Oletin käytön olevan hankalaa mökkiolosuhteissa (joissa siis vietän ison osan vuodestani), kun ei ole sitä käsisuihkua eikä juoksevaa vettä, mutta hyvin tuo tuntuu luonnistuvan.

After a while of thinking I decided to buy a. little dryer by OHB Nordic for commercial plants. It is very small and slight and not what I needed, but I still wanted to try it.

I wanted to try if I could make home dried root crisps which I could eat between meals during the long working day. 

When I was working in the garden of my cottage I noticed that rose bushes were full of berries - especially one kind of them -so I needed to do some googling right away. I wanted to know if I could dry and eat them. According the wiser people I can, so when those berries are ready to pick up I must try to dry them. If that woks out well I can save a lot of natural vitamin C with those berries.

There was a photo in some magazine where Saimi Hoyer (Finnish model) had wonderful large glass jars full of dryed boletus in her kitchen. I definietly want to try those too - I just need to find some boletus first. My chanterelles have ended up to my plate in a fresh form, so I haven't had a chance to dry them yet.

Another thing I want to share with you is my first experiences with that menstrual cup I bought. I was little afraid of using it, but there was no need for that. The cup works well when I am walking with my dogs or picking up mushrooms or doing girya-training. I haven't got a chance to try it when I'm riding with a horse (my dashing knight horse had bad problems with bugs) or swimming. But anyway, using cup is not so messy at all, like I thought before, specially at home when you have the luxury of runnig water and bidee shower. I didn't have any leaks - at least not yet - like I did with tampons, and I don't need panty liners anymore as a back up. Life is so much easier with the cup, because you need to empty and rinse it only 2-3 times a day and you can put it when you think you are going to get your periods to start. I assumed using to be difficult when I am at my cottage (I spend there a big part of my year) because there is no runnig water or shower, but it wasn't so tough.

2 kommenttia:

  1. Minullakin on ollut kuivuri mielessä. Naapuri lupasi minulle marja-aronioita, koska he eivät itse käytä niitä. Jostain ehdin lukea että ne olisi hyviä kuivattuna ja niissähän on myös runsaasti c-vitamiinia.

    Kannattaa kokeilla kuppia uintireissulla. Ainakin minun mielestäni se on sata kertaa parempi kuin tamponi.

    VastaaPoista
  2. Eka erä on nyt kuivattu, ja masiina toimii kyllä paremmin, kuin epäilin. Miulla sormet aina syyhyää, kun näen jollain marja-aronioita vain koristeena - niiiin paljon hyviä vitamiineja jää käyttämättä. Aroniat ovat hyviä muutenkin, mehua olen joskus juonut. Kahmi ihmeessa kaikki talteen, jos kerran lupa on! :)

    VastaaPoista