sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Syksyn viimeinen marjasato - Last berries of this autumn

Viikonloppuna sain vihdoin kerättyä talteen runkoruusun marjoja. Muut ruusupuskat odottavat vielä ainakin ensi viikonloppuun, eivät ole oikein  vielä kypsiä, eikä aikakaan riitä kerralla kaikkeen.

Marjat on tarkoitus puhdistaa siemenistä ja kuivattaa myöhempää käyttöä varten. Aamupuuron lisäksi haluaisin kokeilla ruusunmarjajauhetta ainakin saippuassa ja voiteissa.Naapurin setä oli niin herttainen, että tarjosi meille tyrnimarjojen keruumahdollisuutta. Olen tyrnejä joskus maistanut, eiväthän ne varsinaisesti hyvältä maistu, mutta jotakin viehättävää niissä on - vitamiinien lisäksi siis.Jostain syystä kesäkurpitsa tuottaa edelleen ihan hyvää satoa, joten myös sitä pitää kuivattaa lisää. Kuivatut lastut ovat niin hyviä!

This weekend I finally picked those rose hips I told you before. Other rose bushes need to wait at least next weekend, berries in them are not ready yet and I don't have time to do everything at the same day.

I am planning to clean seeds off from rose hips and dry them for later use. I want to put dried rose hips for my breakfast oat meal and I liked to try them in soaps and creams too.

Our neigbour was so sweet that he offered us a chance to pick sea buckthorn berries from his garden. I have tasted them before, taste is not actually good, but there is something fascinating in it - besides those vitamins I mean.

For some reason zucchini still grows pretty well, so I need to dry more of it too. Those dried crisps are so good!

3 kommenttia:

 1. Tyrnit ovat minun lempparimarjoja. Minä kun olen tämmöinen hapan tyyppi joka söi alla kouluikäisenä greippiä ja sitruunaa lohkoina :D Nuo runkoruusun marjat näyttävät todella herkulliselta. Viime syksynä tein saippuaa jossa oli ruusunmarjasosetta omista pensaista ja se oli ihan onnistunut kokeilu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyrnit ovat vain hirmu työläitä kerätä - ja keräsin väärässä järjestyksessä, kun aloitin ruusuista. Haavaiset räpylät kirvelivät ihan pirusti tyrnejä nyppiessä...
   Teitkö ruusunmarjasoseen tuoreista marjoista? Keititkö niitä ensin?Miulla on marjat vielä siivoamatta, vähän hirvittää sen homman työläys...

   Poista
  2. Olihan se työlästä, mutta loppujen lopuksi ihan kivaa hommaa. Tein soseen tuoreista marjoista kun se tuli pelkästään saippuaa.
   En ole ikinä tyrnejä kerännyt, mutta onneksi on niin kiltit appivanhemmat että heiltä olen saannut muutamia pussillisia.

   Poista