sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Lisää haasteita - More challenges

Liikuntahaasteeni ovat vaihtopenkillä, kunnes flunssa ja sen jälkiseuraukset helpottavat. Kirppu antoi kuitenkin ajattelemisen aihetta mainitsemalla "oil pullingin" (josta en ollut koskaan kuullutkaan, mutta josta ilmeisesti on viime aikoina kohistu paljon). Googlettelin vähän ensin, ja päätin sitten heti kokeilla tätäkin juttua. Mitään haittaa siitä ei taatusti ole. "Oil pullingissa" siis purskutellaan suussa jotakin kylmäpuristettua öljyä, useimmiten neitsytkookosöljyä, mutta seesami tai oliiviöljykin käy kuulema hyvin. Tämä ei ole se haasteellinen osuus, vaan aika - purskuttelun pitäisi kestää 20 minuuttia kerrallaan! Monissa ohjeissa sanottiin vielä, että tämä olisi paras tehdä aamulla, tai mahdollisesti ennen jokaista ateriaa. No, koska sattuneesta syystä en (eikä kovin moni muukaan) voi omistautua pelkästään itseni hoitamiselle ja uusien juttujen kokeilemiselle, aion tehdä tämän kerran päivässä. Silloin, kun minulle parhaiten sopii.

Purskuttelulla on myös tarkoitus, joka toimii vähän samoin, kuin ihon öljypuhdistus. Öljyn on tarkoitus vetää itseensä suun ja nenänielun  bakteereja ja muita epäpuhtauksia. Tutkimusten mukaan säännöllisellä purskuttelulla voitaisiin vaikuttaa suun terveyden lisäksi mm. allergiaan, astmaan, nivelvaivoihin, ihottumiin...lista tuntui loputtomalta. Ja kuinka ollakaan, minä kärsin niistä useimmista. En odota ihmeitä, mutta annan tällekin luontaishoidolle mahdollisuuden.

Aloitin siis tänään, 16.03.2014. Tähän aikaan vuodesta kookosöljy Suomessa on kaikkea muuta, kuin nestemäistä, joten sulatin teelusikallisen öljyä mikrossa ja lisäsin siihen tipan piparminttu- ja tee puuöljyä. Ja sitten aloitin purskuttelun. Poskilihakseni kramppasivat jo ensimmäisen minuutin jälkeen, mutta onnistuin sinnittelemään täydet 20 minuuttia.

Haastankin teidät muut mukaan suun(kin) terveydenhoitoon tällä ikivanhalla menetelmällä! :D

Tästä löytyy lisää linkkejä aiheesta Kirpun mainitsemien lisäksi:

http://www.lily.fi/blogit/visual-diary/hampaiden-valkaisu-luomusti-oil-pulling
http://www.kookosravinto.fi/etusivu/suun-hygienia/130
http://www.leeniviio.com/2013/09/13/valkoiset-hampaat-luonnollisesti/
http://deliciouslifeofmine.blogspot.fi/2014/02/terveytta-ja-valkoiset-hampaat.html
http://wellnessmama.com/7866/oil-pulling-for-oral-health/
http://authoritynutrition.com/oil-pulling-coconut-oil/

My sport challenges are on the bench having penalty because of this awful flu until I'm feeling better. Kirppu gave me something else to think about telling about "oil pulling" -method (I had never heard of it before, but obviously there has been a lot of conversation around it lately) for oral health. I made some Googling first and then decided to try this too. That can't do any harm anyway. In "oil pulling" you spout some cold pressed oil in your mouth, mostly commonly used is extra virgin coconut oil, if I understood it right, but you could use sesame or olive oil as well. There is no challenge in this yet - challenge is the time, you are supposed to spout 20 minutes at the time! Many instructions also said that best time doing this is morning, or possibly before every meal you are going to eat. Well, because for some reason I (or not many other people as well) cannot devote to only nursing myself and experimenting new things, I decided to do this once a day. Whenever time is best for me.

"Oil pulling" has the same kind of function than oil cleaning method for skin has. That oil is supposed to pull itself bacteria and other toxins from your mouth and nasopharyngeal. By the research regular oil spouting could affect not only oral health but allergies, asthma, eczema, rheumatic diseases,...the list goes on and on. And I'm having the most of them. I'm not expecting any wonders to happen, but I'll give this natural treatment a chance.

I started this today, 16.03.2014. At this time of a year coconut oil is everything but liquid when you are living in Finland. So I melted 1 tsp of coconut oil in the microwave and added 1 drop of peppermint and tea tree eo. And then I started to spout it. My cheek muscles were cramping after first minute, but somehow I managed to spout all 20 minutes. 

Now I challenge all of you with me to this oral heath issue (too) by this ancient method! :D 

Here you can fin more about it besides of Kirppu's links:

http://www.lily.fi/blogit/visual-diary/hampaiden-valkaisu-luomusti-oil-pulling
http://www.kookosravinto.fi/etusivu/suun-hygienia/130
http://www.leeniviio.com/2013/09/13/valkoiset-hampaat-luonnollisesti/
http://deliciouslifeofmine.blogspot.fi/2014/02/terveytta-ja-valkoiset-hampaat.html
http://wellnessmama.com/7866/oil-pulling-for-oral-health/
http://authoritynutrition.com/oil-pulling-coconut-oil/

17 kommenttia:

 1. Minä nyt tietenkin osallistun, mutta onko tässä joku tietty aikaraja? Viikko? 30 päivää? Minä luin tästä jo yli vuosi sitten ja silloin ajattelin että se on ihan humpuukia. Mutta silloin en tiennyt yhtään mitään siitä. Muista sitten ettei kannata sykeä öjyä lavuaariin tai vessapönttön niin ettei tule tukoksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain blogeissa taisi olla jotain aikojakin, mutta meni jotenkin ohi ne...jos jokainen haastaisi kokeilemaan itsensä edes viikoksi? Itse ajattelin kokeilla vähintään tuota kuukautta. Humpuukia tai ei, niin ei siitä varmaan haittaakaan ole. Ja ainakin ekan kerran jälkeen tuntuu varsin hyvältä! Äitikin äsken innostui, kun kerroin puhelimessa. Juu, pitää varmaan hankkia sellainen vanhan ajan sylkykyppi ;)

   Poista
  2. Minulla on vessan kaapissa pieni ämpäri muovipusseineen sylkykuppina :D Minä huomasin jo komen kerran jälkeen että minulla on vähemmän katetta kielen takaosassa. Se on hankala kohta kun ei sitä voi harjata ilman että tulee oksennus. Toivottavasti se lähtee kokonaan pois.

   Poista
  3. Minä yritän miettiä, miten saisin hyödynnettuä poisheitettävän rasvan uunin sytykkeenä... ;) Mukana oleva sylki voi vähän haitata asiaa...

   Poista
 2. Ai niin. En tiedä mistä se johtuu, mutta en pääse koneella blogin ruokaosioon. Siihen ei edes tule "kättä" että voisi klikata. Muihin kohtiin tulee kyllä. Kännykällä pääsen lukemaan, mutta en taas kommentoimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritän selvitellä, mistä se johtuu ja korjata asian. En tosin ole mikään nero näiden koneiden kanssa...

   Poista
  2. Kurkkasin Ruoka-sivulle vieraana, ja ainakin miun koneella se aukeaa ihan samoin, kuin muutkin sivut. En löytänyt asetuksistakaan mitään eroa muihin sivuihin, joten en valitettavasti osaa sanoa, mistä ongelma johtuu. Kommentoimaanhan noille alasivuille ei pääse samalla tavalla, kuin etusivulla (puute sinänsä). Mutta jos ja kun pääset lukemaan ja haluat kommentoida, niin heitä viesti minulle sähköpostiin, niin siirrän sen sitten oikeaan paikkaan.

   Poista
  3. Ok, tehdään näin. Pitää kokeilla huomenna työkoneelta että onko silloin sama ongelma. Minulla on ensi viikon alkuun yksi pieni ruokaprojekti joka saattaisi kiinnostaa sua ;)

   Poista
  4. Jään odottelemaan, tälläista ruokaa rakastavaa ihmistä kiinnostavat kaikki ruokaprojektit! :) Toivottavasti se ei ole mitään, mistä on pakko yrittää kieltäytyä, ainakin juhannukseen asti...

   Poista
  5. Tämä ei ole mikään herkku. Ei sisällä sokeria eikä suklaata :D Mutta toivottavasti on herkullista. Ihan kaloritonta se ei kuitenkaan ole.

   Poista
  6. Hmmm, pitipäs lukea tämä juuri, kun aloittelen aamupalaa - ja koirat varastivat siitä puolet lautaselta samalla, kun tarkistin viestijäni :/

   Poista
 3. Hei Signe, minä aloitin oil pullingin uuden vuoden jälkeen kaupan kookosrasvalla mutta siirryin hyvin pian seesamiöljyyn luettuani jostain että se olisi paras/tehokkain (?) ja alkuperäinen pullingöljy. En tiedä johtuuko pullingista vai mistä, mutten ole ollut tänä talvena laisinkaan kipeä, päin vastoin, ja vireystila on ihan toisenlainen kuin yleensä näin alkuvuodesta. 20 minuuttiin tottuu aika pian, mä teen muut aamutoimet siinä samalla niin yhtäkkiä onkin 20 min mennyt, saa pestä hampaat ja lähteä töihin :) Toivottavasti sinullakin tepsii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä luin juuri äsken samanlaisia juttuja. Mutta aloitin nyt kookosöljyllä ja katson, mitä sillä saa aikaiseksi. Ennätin nyt juuri sairastua ennen tämän aloittamista, mutta elän toivossa, että se helpottaisi toipumisaikaa - jotta pääsisin aloittamaan muut haasteeni uudestaan ;). Aamuisin en uskalla purskuttelua edes yrittää, mutta teen sen jossain vaiheessa iltaa. Oletko huomannut vielä mitään muita vaikutuksia?

   Poista
  2. Seesamiöljyllä tarkoitetaan varmaan sitä kirkasta öljyä eikä sitä ruskeata, pahanhajuista mitä saa monesta ruokakaupasta? Toivon ainakin niin. Mutta mietin että mikä seesamiöljyn ominaisuuksista tekee siitä parhaimman. Kookosöljyhän on todettu ehkäisevän ainakin kariesta yhtä hyvin kuin fluori ja on muutenkin hyvä suun bakteereille.

   Poista
  3. Minulla taitaa kaapissa olla keltaista, ei paahdettua. Sitä voimakkaan tuoksuista, mutta en ole maistanut. Luulisin sen olevan jokseenkin oikeaa. En ole aiheeseen perehtynyt, mutta veikkaisin, että menetelmän alkutaipaleella ei ehkä ollut samanlaista kookosöljyä kaupoissa? Seesaminhan sanotaan olevan se alkuperäinen öljy menetelmässä. Kookosöljyllä on kuitenkin paljon antebakteerisia vaikutuksis, en usko sen olevan millään muotoa huono vaihtoehto.

   Poista
 4. Tämä tuntuu tulevan joo nyt vastaan vähän joka puolella netissä. Pitäisikin itse katsoa, josko saisi aikaiseksi ottaa kokeiluun. Minullahan työt hoituvat tällä hetkellä pääosin kotitoimistolla omalla koneella, joten ihan hyvin voisi töiden lomassa purskutella mielin määrin ilman muiden ihmettelyä... :P Pitänee perehtyä linkkeihisi, kiitokset niistä! En ole oikein saanut aikaiseksi lukea aiheesta enemmän, olisi siis selvästi korkea aika perehtyä hieman paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se ainakin kokeilun arvoinen juttu! Meillä töissä kaikki irvistelivät, kun valaisin aihetta. Oman taustani takia olen valmis kokeilemaan kaikennäköistä "luomumpaa", jotta saisin olooni helpotusta.

   Poista