sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Ylang Ylang -pyykkisaippua - Ylang Ylang laundry soap

Pyykkisaippuani oli loppu, joten oli aika tehdä sitä(kin) lisää. Viimeksi sain aikaiseksi melkoisen tulivuoren, eikä nytkään siitä paljon jälkeen jääty. Onneksi kyseessä on pyykkisaippua, niin rujo ulkomuoto ei haittaa! Tuoksuksi laitoin pullon loput Ylang Ylang -eteeristä öljyä, josta en ole koskaan tykännyt. Yllätyksekseni se tuoksui saippuassa vallan mainiolta. :) Koska en omista tiskikonetta ja tiskaan siten kaiken käsin, haluan testata pyykkisaippuan toimivuutta myös astianpesuaineena.

Leikkasin saippuahalon muutaman tunnin kuluttua, ja minusta palat ovat kuohumisesta huolimatta aika siistin näköisiä.I didn't have any laundry soap left, so it was time to make some more. Last time I made laundry soap I created pretty big volcano effect, and this time wasn't much smoother. Luckily it is only laundry soap, so ugly look doesn't matter so much! I scented this with left overs from Ylang Ylang essential oil bottle, I never liked the scent before. It was a quite big surprise that smell was pretty nice in soap! :) I don't have a dishwasher and I wash all of my dishes by hand wash - so I want to test this laundry soap for dishes too.

I cut the soap log after few hours, and I think those bars look quite neat despite of that volcano effect.

13 kommenttia:

 1. Toimiiko sinulla raastettu pyykkisaippua hyvin? En jaksaisi enää tehdä nestemäistä pyykkisaippuaa koska sitä menee ihmeen paljon per koneellinen. Katselin tossa viikolla yhtä ohjelmaa jossa puhuttiin että kaupan pyykinpesuaineet hajottavat pesukoneen muutamassa vuodessa kun niihin tulee kertymiä. Niin nyt tietenkin mietin että miten itse tehty pyykkisaippua vaikuttaa koneeseen. Ohjelmassa sanottiin että koneelle on hellävaraisinta käyttää nestemäistä pesuainetta (kyse oli siis kaupan tavarasta), pesupalloa, kuumia lämpötiloja ja lyhyitä pesuohjelmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimii kyllä, tosin valkopyykkihän ei sillä valkaistu. Se sooda seassa voisi auttaa siihenkin? Mutta en oikeastaan käytä muuta pesuainetta. Raastamimen on tosin työlästä, kun raastaa käsin. En ole kylläkään niin kauaa vielä pessyt saippualla, että tietäisin vaikutusta koneeseen. Mihinköhän se koneen hajoaminen perustuu, miulla ollut sama masiina 15 vuotta kovassa käytössä?

   Poista
  2. Muistaakseni se oli sen takia että että pestään liian kylmällä vedellä, eli 40 C ja kone ei pysty huuhtelemaan pesuainetta kokonaan pois tai aikaisintaan viimeisessä huuhtelussa. Koneeseen jää pesuainejämiä jotka hajottavat koneen.

   Poista
  3. Hmm...pitäisi varmaan yrittää etsiä muiden saippuankäyttäjien kokemuksia pesukoneesta. Miun kone on niin vanha, että se hajoaa kohta jokatapauksessa. Mielelläni en enää palaisi kaupan tökötteihin, edes niihin allergiaversioihin.

   Poista
  4. Ai niin vielä, minkälaisella ohjeella olet tehnyt nestemäistä pesuainetta? en ole itse koskaan kokeillut, mutta voisin kyllä testata.

   Poista
  5. Olen tehnyt Karppaus ja Perhe-blogin ohjeella, mutta olen kyllä laittanut pesuaineen ihan normaalisti pesuainelokerikkoon. Pesen normaalisti 30 min ohjelmalla 60 C tai jos on herkkiä vaatteita niin hieman pidempi ns. lyhennetty kirjopyykkiohjema, enkä ole huomannut että värit lähtisivät sillä. Ohjeessa lukee että voi käyttää saippuanjämiä, mut ei kannata. Pyykit haisevat kun rasvat härskiintyvät. Ei saippuassa ei saisi olla ylirasvoittuvuutta. http://karppausjaperhe.blogspot.fi/2011/03/pyykinpesuaine-saippuajamista.html

   Poista
  6. Taisin tänään katsella juuri samaista ohjetta, ja ajattelin ihan samaa. Rasvajäämät varmasti myös ajastaan jämähtävät koneeseen kiinni, etenkin jos ei pese kuumalla vedellä. Kuinka kauan seos säilyy, kun siinä kuitenkin on vettä? Ajattelin kokeilla ruokasoodaa saippuaraasteen seassa, vaikka raaste kyllä pesee yksinäänkin hyvin.

   Poista
  7. En ole edes ajatellut säilyvyyttä. Olen tehnnyt puolikkaan annoksen kun ei ole isompaa purkkia ja se on kestänyt meillä pari viikkoa.

   Poista
 2. I get the same volcqno effect when I make great batches of laundry soap, but it doesn't really bothers me :).

  I have to mention that I like the new look of your blog, Signe! Lovely!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thanks, Nat! I like it too. I change it a lot, but I didn't have time or energy to fix that last look, when I changed it. But this one stays a while now...

   Poista
  2. I forgot to say that I only get that volcano when I use flower fo:s or eo:s. First laundry soap was without scent and it behaved well.

   Poista
 3. Mielenkiintoista, en ole ajatellut että pyykinpesukoneeseen voisi tehdä pesuainetta kanssa. Nyt uskalsin hiukseni pestä omatekemällä saippualla ja hyväähän se oli :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käsintehty saippua on ihan ehtoton, niin hiusten- kuin pyykinkin pesussa ;) Hellävarainen niin iholle kuin ympäristöllekin. Pesukoneeseen ei tosin kannata laittaa ihmisen pesuun tarkoitettua saippuaa, koska se on liian rasvaista ja siinä on usein muitakin lisukkeita. Sama pyykkisaippua voittaa myös perinteisen mäntysuovan mattojen pesussa mennen tullen!

   Poista