maanantai 14. huhtikuuta 2014

Maseroitua porkkanaa oliiviöljyssä - Macerated carrot in olive oil

Yhden äskettäisen tuotoksen jälkeen sain idean muutamasta muusta versiosta. Ja niitä varten tarvitsisin porkkanamaseroitua öljyä. Kuorin ja siivutin (käsiraastin ei ollut oikein hyvin toimiva tässä, mutta minulla ei ole yleiskonetta) kolme porkkanaa, ja tyrkkäsin ne talviteloilta kaivamaani kasvikuivuriin. Tuoreesta porkkanasta saisi varmaan irti enemmän hyötyaineita, mutta maseroin aina vain kuivia yrttejä tai vihanneksia, koska haluan öljyjeni säilyvän ilman, että minun pitää kytätä home- ja bakteerikasvustoja.After one product I made recently I got an idea for few other versions of that. And for that I would need carrot macerated oil. I peeled and cut (hand grater was not good at this, but I don't have a kitchen machine, so I didn't have a choice) three carrots and put them to drier which I dug from winter storing. I'm sure you could get more effective stuff out of carrot if you use it fresh, but I only macerate dry herbs and vegetables, because I want my oils to store well for a long time, and I don't want to worry about mole and bacteria growth.

6 kommenttia:

 1. Ooooo, this is wonderful, Signe! I bet some body delicatessen is coming...
  What is dryer you used, I'm puzzled with what you could use to turn fresh carrots into dried so quickly!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Let's see, I am not sure, if it will work...;) My dryer is OHB Nordica's, it is small but quite effective.. Carrots dried over one night.

   Poista
 2. Pidät meitä jännityksessä. Mitä meinaat oikein tehdä? Ja saitko kuivatusta porkkanasta oranssia öljyä? Minä haluaisin myös kuivurin. Käytössä on vaan ollut sauna ja jos on jotain pientä mitä pitää kuivata niin uuni. En vaan haluaisi mitään kauhean isoa kapistusta vaan jonkun pienen ja näppärän. Oletko maistanut miltä kuivattu porkkana maistuu? Meillä ei porkkanaa jää kuivaamiseen asti vaan pitäisi ostaa erikseen. Joskus laskin että meillä menee noin 5 kg porkkanoita viikossa :D kun kanit, koira ja minä sekä ukko popsitaan niitä urakalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan, en ole lainkaan varma, onko suunnitelmani toimiva. ;) Ei tullut niin oranssia, kuin toivoin, mutta kyllä väri vähän muuttui. Ostin kuivurin viime syksynä (n.50e), ja se on kyllä näppärä, mutta suurta määrää on vaikeampi kuivatella. Tein syksyllä kuivattuja juureslastuja naposteltavaksi, porkkanaa, palsternakkaa, kesäkurpitsaa ja naurista, ja hyviä olivat ilman suolaa ja rasvaakin. Kannattaa kyllä hankkia tuollainen, sienetkin saa syksyllä kuivattua kätevästi.

   Poista
 3. Hyvältä näyttää, itse laittelin juuri yrttejä myös uuttoon ja pienen erän jasmiinin terälehtiä. Jälkimmäisissä tuoksu oli niin mahtava, etten kykene nyt ollenkaan ymmärtämään, mihin raaskin sen käyttää :D Mutta mielenkiintoista nähdä tosiaan, mihin nämä porkkanaöljyt päätyvät lopulta.

  Itsekin liputan kyllä kuivurin puolesta ehdottomasti, minulla taitaa olla identtinen kuivuri kanssasi ja tuntuu, että noita nykyisin on aina syksyn tullen tarjouksessakin. Vähän houkuttaisi sellainen isompi hyötykasvikuivuri, että saisi hervottomat yrttimäärät kesällä kuivattua (samaten kuin ne suppilovahverovuoret...), mutta useamman satasen hinta on vielä jarrutellut ostopuuhia :P Huhujen mukaan noita olisi helppo rakennella itse myös tekemällä vain tornirakennelman puusta, tekemällä tasot ritilöille ja laittamalla termostaatillisen auton sisätilalämmittimen puhaltamaan. Pitäisikin katsoa, josko syksyllä tekisi puutöissä tuollaisen projektin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mie kuivatin kesällä yrtit sellaisessa pienoiskasvihuonepömpelissä kuistilla, päälle ompelin kangashupun. Ja hyvin toimi! Kuvia löytyy tuolta käsityösivulta. Niitä isompia kuivureita pitäisi kyllä käyttää tosi paljon, ennen kuin maksavat itsensä takaisin. Tuolla pienelläkin saa aika paljon suppiksia kuivattua kerralla, kuivuvat yön aikana, joten seuraavana päivänä saa uuden satsin taas kuivuriin.

   Poista