perjantai 16. toukokuuta 2014

Bugs Off - ötökkäkarkote

Vaikka kesä on kiva, niin itikat on inhoja - kuten muutkin hönniäiset. Siksipä olikin aika tehdä kokeiluversio ötökkäkarkotteesta, ostoversioissa kun kuulema on vaikka mitä myrkkyjä. Yhdistelin useampaa löytämääni ohjetta, ja päädyin tällaiseen versioon (josta onnistuin osan kaatamaan kesken tekovaiheen pöydälle, joten lopputuotteessa eivät määrät varmaan ihan täsmää).Bugs Off -ötökkäkarkote

n. ½ dl vaniljauutetta (itsetehtyä) / vanilla infusion
30 tippaa laventelin eö / lavender eo
30 tippaa sitruunaruohon eö / lemon grass eo
30 tippaa sitruunan eö / lemon eo
30 tippaa eukalyptuksen eö / eucalyptus eo
10 tippaa teepuun eö / tea tree eo
10 tippaa piparmintun eö / peppermint eo
10 tippaa kanelin eö / cinnamon cassia eo
10 tippaa rosmariinin eö / rosemary eo
10 tippaa appelsiinin eö  / orange eo
     taikapähkinävettä / witch hazel water

Näistä linkeistä löydät muunlaisia versioita karkotteista.

Even if I like summer, those mosquitos are horrible - like other bugs too. That's why it was the time to make tryout of some kind of insect repellent. There is lots of poisonous stuff in store-bought versions, I've been reading. I found several recipes and made my own mix of them (and I managed to pour part of it to the kitchen table when I was making it, so amounts of everything probably don't match with the result).

24.05.2014

Tänään oli niin kostean lämmin ilta, että ötökkäainetta oli pakko testata! Ja toimii paremmin kuin kaupan tökötit - itikat ja mäkäräiset parveilivat kyllä ympärillä, mutta poistuivat heti, kun koskettivat ihoa. Päiväsaikaan tätä kannattaa suikutella vain vaatteisiin, jos on auringonpaisteessa, sillä eteeriset öljyt reagoivat iholla valoon.

It was so moisture and warm night today that I was forced to test my "Bugs off" stuff! And that works better than store-bought versions - mosquitos were flying all around me but they went away right away when they touched my skin. If you are using this stuff during day time in sun light, you should spray it only to your clothes, because essential oils on your skin will react for sun light.

11 kommenttia:

 1. You really make everything! You've gone so far in cosmetic crafting, now you make a home stuff,too! Really impressive! Hope it works for you!

  VastaaPoista
 2. Well, at least I try...if I only can make a product myself and not buy it from store, I'll do that. I don't know yet how this one works, we haven't got so many mosquitos yet. :)

  VastaaPoista
 3. Voi ei, kalliit öljyt pöydällä :/ Onneksi osa on tallessa. Hyttysiä en ole nähnyt vielä yhtään, vaikka luulisi että niitä olisi kun asutaan nykyään ihan metsän vieressä. Punkkeja täällä valitettavasti on ja saa kaikki kolme elukkaa syynätä ulkoilujen jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tainnut olla nyt niin tuulinen ja kuiva kevät, ettei itikoille ole ollut suotuisat olosuhteet. Mie en onneksi vielä ole nähnyt tänä keväänä yhtään punkkia, mutta kävin eilen ostamassa punkkikarkotteet koirille. Pupuillehan niitä ei taida voida laittaa...

   Poista
  2. Pupuille ei voi laittaa ja itse asiassa ei voi koirallekaan koska se puuhastelee niin paljon kanien kanssa. Meillä voi olla koiralla vaan yrttipanta ja se auttaa mitä auttaa.

   Kävin taas keräämässä maitohorsmaa kun se on vaan niin hyvää. Kokeile ihmeessä.

   Poista
 4. Miten laitat sen horsman? Nyt niitä alkaisi olla täälläkin, voisin kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan vaan paistanut pannulla kinkin kanssa. Maustanut suolalla ja pippurilla ja syönyt salaatin kanssa.

   Poista
 5. Wow, Signe! This is something I will have to make soon! Thanks for sharing!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I'm not sure yet how well this works. At least you should avoid straight sun light when using this "Bugs Off" because of the essential oils.

   Poista
 6. Hyvältä kuulostaa tuo karkote, kerro tosiaan miten tuo toimii sinulla! Omaani on viime kesältä vielä jäljellä, pitänee sitä käytellä ja katsoa sitten, voisiko tuota vielä kehitellä eteenpäin. Ja harmillista, että osa meni pöydälle, mutta onneksi edes osa säästyi!

  Olen muuten pohtinut tuota punkkiasiaa, kun Imatralla totuin siihen, että metsäretken jälkeen piti joka paikka syynätä ja aina silloin tällöin punkkeja löytyikin. Tänne Keski-Suomeen muutettuani olen samonnut metsiä jopa enemmän kuin itärajalla, mutta yhtään punkkia en ole noin kymmeneen vuoteen nähnyt. Ehdin jo ajatella, ettei niitä täällä ole, kunnes sisko kävi koiransa kanssa käymässä ja heti löysimme viisi ötökkää lähimetsässä käynnin jälkeen turkista. Moni muukin jykyläinen sanoi, että punkkeja on suorastaan vilisemällä näillä seuduilla. Ainut ero jonka keksin, on se, että omilleni muutettuani olen syönyt koko ajan kasvavissa määrin valkosipulia. Se on vaan niin hervottoman hyvä mauste, että sitä tulee käytettyä reiluja määriä. Ymmärsin, että osa luomummista ihmisistä syöttää sitä eläimilleen juurikin punkkikarkotteeksi ja pohdinkin, johtuuko tästä meidän perheemme punkkien puute. Pitäisikin selvittää, onko tätä koskaan ihan tutkittu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, ei täällä kymenlaaksossakaan lääkärin mukaan ole punkkeja - sain tapella tosissani joku vuosi sitten, että sain reseptin rokotteeseen. Koirille olen - eriävistä mielipiteistä huolimatta - punkkikarkotteita käyttänyt jo monta vuotta, koska piskit nukkuvat sängyssäni, enkä halua niihin punkkeja muutoinkaan. Täytyykin kokeilla, kestäisikö piskien mahat valkosipulia...

   Poista