lauantai 24. toukokuuta 2014

Voikukkatinktuura - Dandelion tincture

Laitoin tänään ensimmäisen tinktuuran talven varalle tekeytymään. Vuorossa oli voikukkatinktuura, törmäsin siihen ja sen vaikutuksiin etsiessäni tietoa muista jutuista. Tämän tinktuuran pitäisi olla hyvä mm. mielialalle, maksalle, kolesteroliarvoille, verensokerille ja reumaoireille. Kyseistä tinktuuraa saa valmiinakin, ainakin yhdessä nettikaupassa hinta oli peräti 16 euroa/10 ml!

Voikukkatinkuura / Dandelion tincture

voikukan kukintoja / dandelion flowers
voikukan nuppuja / dandelion buds
voikukan lehtiä / dandelion leaves
voikukan juuria (hyvin pestynä) / dandelion roots (washed well)
Tapio-viinaa / vodka
I made this year's first tincture  for the next winter. It was time for dandelion tincture, I found it and it's benefits when I was looking for information about something else. This tincture is suppose to be good for mood, liver, cholesterol levels, blood sugar and rheumatic symptoms, for example. You can buy this tincture from several places, but in one web store the price was 16 euros/10 ml!

9 kommenttia:

 1. Taas pari kysymystä :) Miten annostelet tinktuuraa kun se on valmista? Miten saat kaikki ötökät pois kukista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ostetuissa versioissa annosteluohje on tipoittain, yleensä 1-2 tippaa kerralla. Viime kesän tinktuurat olivat isommissa lasipulloissa, eikä niissä ollut tippanokkaa, joten kaadoin vain pienen lorauksen suoraan pullosta vesilasiin - joka miulla on aina puolen litran tuoppi...
   Muihin juttuihinhan käytän kuivattuja kasveja, joten niissä ei ole ötököitä. Jos näihin tuoreisiin on joku ötökkä jäänyt, niin ne jäävät siivilään pullotusvaiheessa. En ole siis tehnyt niille mitään ihmeellistä, ainoastaan juuret pesin ja hankasin moneen kertaan, kun olen mullan suhteen vähän hysteerinen.

   Poista
  2. Hmmm... Pitäisikö kokeilla. Suvussa on niin paljon diabetesta että ei haittaa jos tämä vähän laskee verensookeria. Minunkin vesilasi on aina tuoppi. Tulee vaan kiukku 2dl lasista. Vesipullokin on litran kokoinen.

   Poista
 2. Mielenkiintoista! Laitatko käyttökokemuksia sitten?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, toki. Niitä joudutaan kyllä odottamaan ainakin puoli vuotta. Edelliset tinktuurat on käytetty, niiden vaikutukset olivat ainakin hyvin lieviä. Tätä voikukkatinktuuraa oli yhdelle miehelle lääkäri suositellut Lymen tautiin.

   Poista
 3. Wow, so expensive! Of course it will affect your mood, if you drink it, lol! Seriously, are you going to drink it (i mean, you must be drinking it, otherwise how would it come to the liver, right? )? Tinctures are used at tiny amounts, usually with something sweet, is that how you plan to use it?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. They are supposed to be used just at tiny amounts at the time, only few drops to the glass of water (and then drink that water, of course ;) ). Sometimes I put few drops my sleeping tincture to my evening tea to get better sleep. I haven't try tinctures with anything sweet, but they would work that way as well, I guess.

   Poista
 4. Ooh, näyttääpä mielenkiintoiselta! Minulla on ollut joskus joitakin Frantsilan tippoja käytössä ja viime talvea varten uutin tinktuuraa flunssaoireita varten myös siankärsämön kukista, sehän tutkitustikin auttaa flunssassa. Muita en olekaan testaillut, mutta pitäisi ottaa ohjelmaan ehdottomasti. Hitsit vaan, kun nyt on juurikin niin kiirekausi päällänsä menossa!

  Ja hitto vie muuten, eilen minulla oli joku lyömätön idea tinktuuraksi, jota minun olisi ehdottoman pakko tehdä, mutta nyt aivot lyövät vain täyttä tyhjyyttä O.O Toivottavasti se ajatus vielä palaa ja saan kiinni siitä, mitä superainetta olevinaan kaavailin tekeväni, muistan olleeni eilen vain niin tyytyväinen keksittyäni tehdä tinktuuraa juuri niistä tietyistä kasveista :D Itku pitkästä ilosta ja silleen,

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miunkin flussatinktuurassa oli mm. siankärsämöä, samaa meinasin tehdä ensi talveksi uudelleen. Jos loistoidis ei heti palaudu mieleen, niin kerää kaikkia potentiaalisia kasveja, ja tee se sitten kuivatuista, kun ohjeen taas muistat.

   Poista