sunnuntai 14. heinäkuuta 2013

Etelän hetelmät - Excotic fruits

Kokeilin viimeksi hunaja-mehiläisvaha-soijamaitosaippuaa, ensimmäistä kertaa kuumamenetelmällä. Homma ei silloin sujunut aivan kuin Strömsössä, ja tänään keksin, miksi. Olin lukenut ohjeita huonosti, ja kolminkertaistanut normaalisti käyttämäni nesteen määrän. Loppujen lopuksi sain hyviä ja sileitä saippuoita, joiden kuivuminen vain vei viikon.

No, Kirpun - ja hänen kauttaan Ceen ja Kallan - jutuista innostuneena halusin kokeilla ensimmäistä kertaa tuoreiden hedelmien käyttöä sekä harjoitella tuota kuumamenetelmää lisää. Kovasti houkutti avata kallisarvoinen vuohenmaitopurkkini tätä varten, mutta en sitten kuitenkaan raaskinut, kun loppu olisi pitänyt pakastaa. Päädyin käyttämään mangoa ja kookosmaitoa. Näin lomaillessa mukanani ei tietenkään ole kaikkia rasvoja, joten rakentelin reseptin niistä rasvoista, joita löytyi. Eniten auringonkukkaöljyä, kookosrasvaa, karitea, kaakovoita, Sunnuntaita ja vähän oliiviöljyä. Tälläkin kertaa vaiheet olivat jokseenkin samanlaiset, vaikka surruttelin ennen uuniin laittoa sauvasekoittimella ja nestettä oli paljon vähemmän. Tunnin ja 20 minuutin jälkeen päätinkin taas surauttaa massan tasaiseksi, jolloin se alkoi jässähtää pikavauhtia. Eli tällä kertaa luvassa ei ole sileitä OHP-saippuoita...Koska minulla ei ollut mitään tuoksuöljyjä matkassa, päätin kokeilla tuoksuttamista Kroatialaisella laventeliöljyllä (sain sen tuliaisiksi veljen vaimokkeelta, ja halusin kovasti kokeilla sitä johonkin - pullossa ei vain lue, mitä öljyä siinä on käytetty, joten ajattelin tämän olevan suht turvallinen kokeilukohde). Lorautin siis öljyä sekaan ja survoin massan väkisin muotteihin. Määräkin tuntui huomattavasti pienemmältä, eli vähemmän saippuoita on tiedossa. Rumaltahan ne näyttivät, kuin mitkä, joten yritin piilotella rosoista pintaa kookoshiutalekerroksen alle. Katsotaan, mitä siitä syntyy...

Möykkyinen mangosose - Bumby mangomousseKookoksella kuorutettu - covered with cocos

Kroatian ulje lavande

Päätin sitten kokeilla myös banaaniversiota ja Pringles-purkkia. Rasvojen suhteet olivat erilaiset (kaikki jämät) ja käytin taas soijamaitoa. Saippuamassa käyttäytyi nyt eritavalla, kun lipeän kanssa sekoitettava neste ei ollut niin kylmää, kuin mangoversiossa. Näytti ensin hyvältä, mutta puoli tuntia muottiin kaatamisen jälkeen alkoivat rasvat erottua. :-(

Heti muottiin kaatamisen jälkeen - Right after putting to mold...

...ja tuntia myöhemmin -  and one hour later.


Tänään olen tehnyt muutakin. Ei, en vietä juhannusta jälkijunassa, en juo itseäni pöydän alle, enkä ole järjestämässä juhlia. Näistä laitoin hautumaan kesän viimeisen, eli flunssatinktuuran. Vähän siankärsämöä, ratamoa, nokkosta, puna- ja valkoapilaa, salviaa, rosmariinia, timjamia, minttua ja sitruunamelissaa, ja päälle tuota Tapiota. Pysykööt syksyn lentsut siis loitolla!

Yrtit flunssaa vastaan - herbs against flu

Tinktuura purkissaan - tincture in jar


Last time I tried honey-beesvax-soymilksoap, first time with OHP. It didn't went quite well and today I figured out why. I hadn't read instructions well enough and I had tripled the amount of liquid I normally use. After all I did get good and smooth soaps, their only problem was that it took a week for them to dry enough for use.

I was very interested in Kirppu's  - and Cee's and Kalla's through her - work with banana soap so I wanted to try some fresh fruits and practise OHP more. I was so anxcious to open that treasure of mine - goat milk tetra - for this, but then I still wanted to save it for some later productions, because rest of it would have needed freezer. I decided to use mango fruit and coconut milk. I am on holiday right now, so I don't have all my fats with me so I needed to build recipe wtih those fats I had. Mostly sunflower oil, coconut oil, shea butter, cocoa butter, palm oil and little bit of olive oil. This time steps were almost the same as last time, even if I used stick blender before I put soap to the oven and there was less liquids than last time. So, after one hour and twenty minutes I decided to use stick blender again. Now soap get thicker so fast, that I am not going to get smooth soaps this time...Because I didn't have any fragrances with me I wanted to try Kroatian lavendel oil I got from my brother's "wifely". Then I was forced to use violence trying to put soap in to molds. I am not getting very many soaps this time, because there was so much less liquid. Soaps looked ugly as hell, so I tried to cover them under coconut flakes. Now I only have to wait and see, what happens to them...

After that I wanted to try banana and soymilk and Pringels-tube as a mold also. I used all the fats I got left. Now soap behaved differently, because the liquid was not so cold than with mango- and honey soaps. First everything looked fine but after half an hour in the mold fats started to separate.

Soap is not everything I made today. No, I am not having late midsummer, and I am not going to get drunk or have a party. I made last tincture for this summer, against the flu. Littlle bit of yarrows, plantain, nettle, red- and white clover, sage, rosemary, thyme,mint,  lemon verbena and Tapio-booze. Let all the flus go away this autumn!

6 kommenttia:

 1. Hei kiva kun uskalsit kirjoittaa myös enkuksi! Ja ei tuo mangosaippua ole mikään ruma vaan juuri kuumamenetelmäsaippuan näköinen. Minä tavallisesti vältän rosoisen pinnan käyttämällä korkeaa muottia niin tulee vaan yksi vähemmän kaunis saippua. Oliko tuo banaanisaippua myös ohp-saippua? En nimittäin ole koskaan kuullut ottä ohp-saippuan rasvat erottuisivat muotissa. Mutta ikinä ei tiedä mitä tapahtuu kun tekee saippuaa.

  VastaaPoista
 2. Alkoi olla pikku pakko, kun puolet lukijoista on jostain muualta, kuin Suomesta. Ehkä tuokin taito harjaantuu, kun vähän harjoittelee...Kyllä minua vähän jäi ärsyttämään saippuakakkujen ulkonäkö, taidan jatkossa käyttää taas reilummin nestettä ja sitten rauhassa odotella saippuapalojen kuivumista. Huomasin, ettei minulla ole vielä yhtään tuntumaa tuohon OHP-menetelmään, joten pitänee vaan tehdä silläkin enemmän. Juu, banaani meni samoilla uuninlämmityksillä, ujutin senkin muotistaan jo muutaman tunnin kuluttua. Nyt käyn vähän väliä tökkimässä, joko uskaltaisin leikata...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minäkään ole mikään ohp-ekspertti. Ceeltä olen saanut paljon vinkkejä ja ohjeita. Hän on tehnyt kuumamenetelmäsaippuoita vuosia. Minun pelastus on ollut natriumlaktaatti joka tekee ohp-saippuasta tosi löysää jos sitä käyttää 3%.

   Poista
 3. Täytyy vain harjoitella lisää...ja lueskella teidän muiden juttuja ajatuksen kanssa. Natriumlaktaattia en ole koskaan käyttänyt, kun yritän minimoida kaiken "ylimääräisen" käyttöä jutuissani. Leikkasin muuten nuo Etelän hetelmät, kun en malttanut odottaa. Mango on jo ihan kova, mutta banaanit pehmeitä (ja rumia). Laitan kuvia, kunhan saan niitä otettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole edes ajatellut että natriumlaktaatti olisi ollut jotain ylimääräistä. Olen ajatellut että se on enemmän luonnontuote kuin tuoksuöljyt ja keinotekoiset värit. Ainakin sen kuvan saa kun lukee tuon teksitin Brambleberryn sivuilta http://www.brambleberry.com/Sodium-Lactate-P5127.aspx Mutta eihän noista aina tiedä.

   Poista
 4. Täytynee tutustua tarkemmin, en ole aiheeseen laisinkaan perehtynyt. Värejä ja synteettisiä tuoksuja en oikeastaan käytä, muutaman kerran olen laittanut muuta, kuin eteeristä öljyä. Voiteiden osaltakin keljuttaa, kun on pakko laittaa säilöntä- ja emulgointiainetta. Mutta ainakin niiden määrä on omassa kontrollissa, eikä koko tuotetta ole kyllästetty niillä, niinkuin teollisissa tuotteissa.

  VastaaPoista