Äitini oli keväällä ostanut tällaisen pienen yrttien kasvatus "huoneen", johon vähäiset rehumme sitten tyrkkäsimme. Ylähyllyllä kasvamassa lipstikkaa, basilikaa ja ostotaimena salviaa, alempana lisää basilikaa, ostotimjamia ja ostettu munakoiso - jonka en uskonut olosuhteissamme selviävän.
Tämä söpöläinenhän yllätti skeptikon! |
Tässä näkyy, kuinka pieni munakoisovauva vielä oikeasti on. |
Tänään lenkillä ollessamme löysin vahingossa nelilehtisen puna-apilan lehden. En ollut koskaan aikaisemmin nähnyt sellaista(kaan). Tuokoon se suuresti onnea niin minulle kuin kaikille lukijoillenikin! :-)
Jättimäinen onnenapila |
Olen viimeviikkoina laittanut tinktuuroita hautumaan. Viikonloppuna laitoin taas yhden purkkiin, toiveena saada luonnonläheisempää helpotusta uniongelmiini. Jouduin jälleen hieman soveltamaan, koska meillähän ei kasvien runsaudesta huolimatta kasva kaikkia niitä amerikan ihanuuksia. Purkkiin pääsi tällä kertaa kamomillaa (muutama hassu tuore ja loput kaupan teepussista), kuivattua laventelia, mäkikuismaa ja minttua. Opinpahan muuten taas jotain uutta: näin vanhaksi piti elää, ennen kuin tajusin, että kamomilla onkin se sama päivänkakkaran näköinen kasvi, jonka olen oppinut tuntemaan nimillä peltosaunio ja saunakukka. Ja tämänkin havainnon tein vain siitä syystä, että yritin pellollamme kasvattaa kamomillasauniota. Montaa kukkaa ei rikkaruohojen seasta noussut, mutta ne olivat niin siistissä rivissä, etteivät voineet olla luontoäidin tuotoksia.
Unitinktuura...ZZZzzz... |
Olen myös ahkerasti kerännyt talteen lähes kaikki ruusun terälehdet, joita pihapensaamme tuottavat. Huomasin kukkien pudottavan lehtensä päivän kukinnan jälkeen, joten olen kiirehtinyt keräämään ne ennen putoamista myöhään illalla tai heti aamulla. Kohta loppuu kuivatustila, koska päivittäin kerättynä jokainen keräyserä on omassa kuivatusvaiheessaan, eikä niitä voi tietenkään yhdistää. Hankin muutama viikko sitten toisen pienoiskasvihuoneen kasvien (ja talvella saippuoiden) kuivatusta varten. Ompelin siihen vanhoista lakanoista kangaspäällisen, jotta ilma kiertää, mutta kasvit eivät pölyynny eivätkä linnut käy sotkemassa.
Mikä iso munakoiso! Oliko siinä pieni koisonalku kun hankitte kasvin vai oliko se myös kasvatettu siemenestä? Minua kiinnostaisi eniten lipstikka. Toivottavasti ensi kesänä on hieman isompi piha ja saisin tehtyä jonkun yrttitarhan/kasvimaan jossa voisi kasvattaa eri kukkia ja kasveja saippuantekoon ja muuhun kosmetiikkaan.
VastaaPoistaOikeasti se on vielä aika pieni...itse taimi on ostettu valmiina, ja se alkoi kukkia pian oston jälkeen. Ja ekasta kukasta kasvoi tuo söpöliini! Lipstikka kasvatettiin siemenistä, mutta joku kelju hönniäinen söi sen, joten pitää laittaa uusia kasvamaan. Miullakin omien yrttien kasvatus on jäänyt vähiin, kun monet pitäisi idättää jo talvella, eikä oikein siihen sopivia tiloja ole käytettävissä. Mutta ehkä joskus tulevaisuudessa...
VastaaPoistaHei, sinulla on mukava blogi, jään seuraamaan!
VastaaPoistaKiitos, kiva kuulla! Ja teretulemast, mukava vaihtaa ajatuksia samanhenkisten kesken! :-D
VastaaPoistaPiti jo aikaisemmin kysyä että miten tuo unitinktuura toimii ja miten sitä käytetään? Minulla on kaikkea muuta kun uniongelmia (nukahdan ennen kuin pää osuu tyynyyn), mutta voisin jotain muuta kokeilla.
VastaaPoistaMiullekin se on vielä arvoitus, kun kokeilen tinktuuroita ensimmäistä kertaa. ;-D Flunssaversiota varten hain juuri lisää kirkasta. Tinktuuroita tehdään purkittamalla ainekset viinan kanssa ja annetaan tekeytyä 4-6 viikkoa - eli minun tekeleeni ovat vielä tekeytymässä. Ymmärtääkseni niitä lisätään tippoina veteen tai teehen, samalla tavalla kuin luontaistuotekauppujen munkki- tai auringonhattutippoja. Mielenkiinnolla odotan itsekin, ovatko ihan huuhaata...
VastaaPoista