sunnuntai 21. heinäkuuta 2013

Kolmas kerta toden sanoo, tai sitten ei... - Third time tells the truth, or maybe not...

Tein eilen illalla vihdoin sitä pyykkisaippuaa lisää. Väkisinkin tuli mieleen, että nyt vallitsee joku paha karma suomalaisten saippuantekijöiden yllä. Ongelmia ei ollut yksi, eikä kaksi vaan kolme tällä kertaa.

Nro 1
Lipeä jämähti kiinni sekoitusastian pohjaan, enkä saanut sitä siitä enää liukenemaan. Joten eka lipeäsatsi meni viemäreiden rassaamiseen.

Nro 2

Tein uuden lipeäliuoksen eri astiaan - joka halkesi saman tien pohjastaan. Onneksi tein seosta tiskialtaassa ja pesuvadissa, jossa oli vettä. Tälläkin erällä siis huuhdottiin viemäreitä.

Nro 3

Taas uusi yritys, joka tällä kertaa sujui normaalisti. Käytin tuoksuttamiseen yhden vanhan, ruusuisen tuoksulyhtyöljyn, joka ei ensin näyttänyt tekevän ihmeempiä. Sain saippuan muottiin, panin kannen päälle ja aloin tehdä jotain muuta. Onneksi olen utelias ja kärsimätön, ja kävin pian kurkistamassa muottiin. Saippua oli nääs ylikuumentunut niin paljon, että se oli alkanut kuohua ja otti jo kanteen kiinni, kun avasin sen. Ei siis nättiä ja sileää pyykkisaippuaa tiedossa, kuten viimeksi. Onneksi tämä on tarkoitettu raastettavaksi ja käytettäväksi vain pyykkiin, niin rujo ulkonäkö ei haittaa.

Muistutuksena niin minulle kuin muillekin - lipeän ja saippuan teon kanssa EI ole leikkimistä! Varaa aikaa, tilaa ja välineet ja varaudu ennalta ongelmiin.Last night I finally made that laundry soap I needed. I am almost sure that there is some kind of bad karma against finnish soap makers right now. I didn't have only one, not two but  three problems this time.

No 1

Lye got stuck in to mixing containers bottom and I couldn't get it to dissolve anymore. So the first lyesolution was used to opening for sink.

No 2 

I made new lyesolution to another container - which cracked right away from it's bottom. Luckily I was making solution above the sink - and this part went for opening it too.

No 3 

Another try again and this time it went as usual. I fragranced with some old, rosy oil which was ment for fragrance lamp and at first it seemed to work out well. I put the soap to the mold, the lid on and started to do something else. Fortunately I am so nozy and anpatient and I went soon to check out the soap. It was so overheated that it was boiling over the mold. No smooth and pretty laundry soap for me this time. Luckily this soap is ment to shred for washing machine and groce looks won't matter.

So, for reminding for me and other soap makers, using lye and making soap is NOT any playing! Take enough time, space and tools and prepare for toubles before they happen.

Pieni kevennys vielä lopuksi: tässä ensimmäinen oma (lasagnessa olevat sain isältäni) kanttarellisaalis tältä vuodelta. Säälittävän soma annos päätyi aamupalaksi.Little bit funnier thing: my first chantarelles (those in lasagne were from my father) this year. This pitiful but cute portion ended up to be my breakfast.

3 kommenttia:

 1. Hieno tulivuori ;) No en minäkään olisi iloinen jos semmoisen näkisin. Kukkaistuoksut on niin arvattomia. Mutta onneks sait saippuan pelastettua. Pakko kertoa että olen minä tänä viikonloppuna onnistunut tekemään ihan kelpo saippuaa eikä mitään kauhean isoja ongelmia ole ollut :D

  Tuon verran kanttarelleja olen normaalisti kerännyt vanhempien pihalta. Ne ryökäleet vaan kävivät kaatamassa sen puun jonka juurella kanttarellit kasvoivat.

  VastaaPoista
 2. Kerrankin kärsimättömyyteni oli onneksi, siis että kurkkasin muottiin ennen kuin se kuohui yli! Ja lopputulos ei pintaa lukuunottamatta ollutkaan kovin kamala, tuoksuu tosin turhankin voimakkaasti. Mitä saippuaa teit, et ole vielä julkistanut?

  Mie bongailen kanttarelleja lenkillä ollessamme, en muuten harrasta sienestämistä. Viime vuonna kerran jos toisenkin tulin lenkiltä takin huppu täynnä sieniä, kun en ollut muistanut ottaa pussia mukaan! :D

  VastaaPoista
 3. Bloggaan varmaan saippuat tossa parin päivän kuluttua. Leikkasin ne vasta pari tuntia sitten ja ne ovat vielä niin pehmeät että en uskalla siirtää niitä että saisin kuvan otettua. Ihan perussaippuat mutta kokeilin miten saan tietyn värin käyttäen luonnon väriaineita.

  En minäkään sienestä ja tunnista just kanttarelin, suppilovahveron ja kärpässienen. Mutta jos löydän niin otan kyllä mukaan.

  VastaaPoista